Layer 1

De digitale piano

Waarom een digitale piano?

Een digitale piano heeft de voorkeur wanneer je rekening moet houden met buren of huisgenoten. Je kunt namelijk het volume aanpassen of spelen met een koptelefoon op. Ook de beschikbare plek in huis of de ruimte in je portemonnee zijn goede redenen om te kiezen voor een digitaal instrument: een digitale piano neemt minder ruimte in beslag en is goedkoper.

Het klavier (de toetsen)

Fabrikanten van digitale piano’s proberen met hun instrumenten zo dicht mogelijk bij een akoestische piano te komen. Zo ook met de toetsaanslag, ook wel het touché genoemd. Als je op een akoestische piano speelt voel je weerstand wanneer je een toets indrukt. We hebben het over ‘gewogen toetsen’ wanneer deze weerstand ook bij een digitale piano te vinden is. Omdat iedere fabrikant zijn eigen techniek heeft ontwikkeld lopen de benamingen voor gewogen toetsen nogal uiteen. Yamaha noemt het “Graded Hammer” terwijl Kawai het heeft over “Responsive Hammer” en Roland spreekt van “Progressive Hammer”. Allemaal dezelfde techniek om de aanslag van een akoestische piano na te bootsen. Wat al deze technieken nog meer in zich hebben is dat zij, net als een akoestisch piano, zwaarder spelen in het lagere register van de piano en lichter worden naarmate je de hogere tonen aanslaat. Een ander kenmerk van gewogen toetsen is dat zij altijd aanslaggevoelig zijn. Hierdoor kun je zowel luid als zacht spelen. De aanslaggevoeligheid is bij een digitale piano vaak aan te passen maar je kunt je afvragen of dit is aan te raden. Bij een akoestisch piano kun dit namelijk ook niet aanpassen.

De piano die je bij mij huurt heeft altijd aanslaggevoelig gewogen toetsen met een uitgebalanceerd toetsgewicht tussen het lage en hoge register. Dit zorgt voor een natuurlijke ontwikkeling van het touché.

Klank

De klank van een digitale piano is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst natuurlijk het aantal speakers en hun wattage. Een instrument met een te klein dynamisch bereik, het verschil tussen luid en zacht, zorgt voor een onnatuurlijk ontwikkeling van het touché van de pianist. Naast het volume heb je simpelweg ook nog de klank. Dit is enerzijds persoonlijk, maar aan de andere kant wil je natuurlijk dat de klank zoveel mogelijk overeenkomt met een akoestische piano. Bepaalde fabrikanten blinken hierin uit. Zij gebruiken samples, korte geluidsopnames, van de beste concertvleugels.
Het aantal verschillende tonen die een digitale piano kan laten horen is beperkt. Oude instrumenten kunnen beschikken over een maximale polyfonie van bijvoorbeeld 16 tonen. Dit betekent dat wanneer je meer dan 16 noten tegelijk speelt de piano niet alles meer kan laten klinken. Speel je met pedaal, wat ervoor zorgt dat de noten doorklinken, dan kom je gemakkelijk aan dit aantal noten. De nieuwste modellen hebben een maximale polyfonie van 256 tonen.

De piano die je bij mij huurt heeft altijd voldoende volume om een groot dynamisch bereik te creëren en tenminste een maximale polyfonie van 64 noten. Dit is voldoende voor iedere beginner en de eerste jaren pianoles.

Digital Home Piano

Een ‘home piano’ wordt in het Nederlands ook wel buffetpiano genoemd, al hoor je deze term niet vaak. Akoestische piano’s kun je verdelen in twee categorieën: vleugels en de zogeheten buffetpiano’s. Ook digitale piano’s kun je onderverdelen: stage piano’s en home piano’s. Een stage piano, het woord zegt het al, is in eerste instantie bedoelt voor op het podium. Een dergelijk instrument bestaat enkel uit het klavier met mogelijk interne speakers. Bij een digital home piano is alles inbegrepen; het klavier, interne speakers en drie pedalen, allen verwerkt in een stabiel meubel.

De piano die je bij mij huurt is altijd een digital home piano. Als beginnend pianist is het belangrijk een correcte zit- en speelhouding te ontwikkelen. Een stabiel meubel met het klavier op vaste hoogte en de pedalen op je juiste plek dragen hier aan bij.